"Gljive Srbije i zapadnog Balkana"

Od 2003. do 2009. godine Asocijacija gljivara je, na čelu sa predsednikom Branislavom Uzelcem, istražila veliki deo teritorije Srbije i zapadnog Balkana i napravila popis gljiva dokumentovan fotografijama.
Kao rezultat ovog sistematskog rada 21. avgusta 2009. godine iz štampe je izašla knjiga Gljive Srbije i zapadnog Balkana.

Autor knjige je Branislav Uzelac, a autor fotografija je Goran Milošević, uz jedan manji broj fotografija drugih autora.
Predgovor je napisala prof. dr En Pringl (Anne Pringle) sa Harvarda. Recenzenti su prof. dr Milan Matavulj sa biološkog instituta Univerziteta u Novom Sadu i prof. dr Branislav Ranković sa Instituta za biologiju i ekologiju Kragujevačkog Univerziteta.

U enciklopediji je predstavljeno 1205 vrsta, varijeteta i formi kompletnim opisom i fotografijama i još nekoliko stotina kroz komentare. Takođe, opisan je i veliki broj retkih gljiva (npr.
Agaricus decoratus, Agaricus altipes, Amanita velosa, Boletus junquileus, Hygrocybe calyptriformis, Macrolepiota puellaris itd) kao i jedan broj do skoro nepoznatih vrsta, determinisanih u poslednjih nekoliko godina (Leccinum albostipitatum, Xerocomus bubalinus, Xerocomus persicolor itd).

Opis svake vrste sadrži: morfologiju (osnovne podatke o dimenzijama, obliku, boji i konzistenciji plodnog tela), mikroskopiju (oblik i dimenzije spora, boju spora u masi, cistide itd), podatke o kontekstu (boja i promena boje mesa, konzistenciju, miris i ukus), hemijske reakcije (ukoliko su značajne za determinaciju), podatke o staništu (frekventnost pojavljivanja), podatke o upotrebljivosti (jestiva, nejestiva, otrovna, smrtno otrovna) i po potrebi komentare o ekologiji, sličnim vrstama itd.

Štamparija Publikum je u tvrdom povezu odštampala 1000 primeraka enciklopedije. Format knjige je 21x30 cm, obim je 464 strane, a broj ilustracija i fotografija je 1265.
Izdavač je BGV Logik iz Beograda.

Cena knjige je 12000 dinara franco Beograd.
Tel: + 381 63 8422019, e-mail: gljivari.gmilosevic@gmail.com

Pažnju stručne javnosti knjiga je privukla nakon što je krajem 2009. godine prof. dr Dejvid L. Hoksvort (David L. Hawksworth) napisao prikaz knjige koji je objavljen u 110. broju časopisa Mycotaxon na 6. i 7. strani. Pored toga bi izdvojili i tekst prof. Leifa Rivardena objavljen u Inoculum-u broj 64(3), dodatku časopisa Mycologia iz juna 2013. godine.

Enciklopedija Gljive Srbije i zapadnog Balkana je izazvala interesovanje i šire javnosti o čemu svedoče tekstovi u dnevnim listovima Blic, Politika i Danas.

O kvalitetu ovog kapitalnog dela govori činjenica da su primerke knjige nabavile renomirane svetske i domaće institucije: Univerzitet Harvard (SAD), Univerzitet u Cukubi (Japan), Univerzitet u Gotenborgu (Švedska), Nacionalni prirodnjački muzej u Pragu (Češka), Prirodnjački muzej iz Bratislave (Slovačka), Institut za šumarstvo iz Soluna (Grčka), Kraljevska botanička bašta u Edinburgu (Velika Britanija), Britansko mikološko društvo, Ministarstvo poljoprivrede Kanade, Klinika za toksikologiju VMA (Srbija), Univerzitet u Novom Sadu (Srbija), Prirodno-matematički fakultet u Kragujevcu (Srbija), Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU), Zavod za zaštitu prirode Srbije, Poljoprivredni fakultet u Banjaluci i mnoge druge.THEY SAID ABOUT THE BOOK...


"... Branislav Uzelac has written a field guide to Serbian mushrooms that is a most important contribution to world knowledge of biodiversity... and will also advertise Serbia`s rich natural heritage to a community outside of Serbia... The book is a real piece of scholarship and I`m so happy to have been a small part of it..."
Dr Anne Pringle, Harvard University, Cambridge, Massatcussets, USA

"... The latest classifications and taxonomic works have been incorporated into the book and it will serve as a crucial reference work for the area covered, both within the region and wider afield in Europe and elsewhere. The publication of the book should act as a catalyst to stimulate interest in the area and promote collaborative research outwith Serbia..."
Dr Andy F. S. Taylor, The Macaulay Institute, Aberdeen, Great Britain

"... You seem to have done a wonderful job..."
Dr Thomas Laessoe, University of Copenhagen, Danmark

"... It is superb, the quality of the printing and reproduction matches the superb quality of material. It will be a most important reference to mycologists all over the world for many years to come..."
Roger Phillips, nature photographer who helped publish this book, London, Great Britain

"... I very much like the apperance of Bane`s book and am pleased he has used the layout of my Encyclopedia of Fungi..."
Michael Jordan, chairman of the Association of British Fungus Groups, Alston, Devon, Great Britain