Asocijacija gljivara na 9. Međunarodnom mikološkom kongresu

Delegacija Asocijacije gljivara je u prestonicu Škotske stigla u subotu 31. jula i prvi utisci  se svakako odnose na arhitekturu kraljevskog grada koja svojim bajkovitim izgledom čini da se osećate posebno. Otvaranje kongresa obeležilo je veoma nadahnuto i inspirativno predavanje profesora Džona Tejlora sa Univerziteta Berkli u Kaliforniji (SAD). Novoizabrani predsednik Međunarodne mikološke asocijacije je govoreći  o neistraženosti carstva gljiva i izazovima koji nas očekuju istakao važnost mikoloških istraživanja porukom "razmišljajte o velikim stvarima" (Think Big). Vredno je istaći i plenarno predavanje profesora Dejvida Hibeta potpredsednika Mikološkog društva Amerike koji je objasnio uticaj i značaj molekularne genetike pogotovo kada je u pitanju naše razumevanje evolucije i filogenetskih odnosa među vrstama. Za ljude koji se bave taksonomijom i ekologijom makromiceta par predavanja  i dvadesetak interesantnih postera je bilo sve što je nudio zvanični program kongresa. Moglo bi se reći previše molekula, a premalo gljiva.

IMC9


Tokom priprema za kongres postalo je jasno da će se glavne aktivnosti tročlanog tima Asocijacije u sastavu prof. Branislav Uzelac, Damjan Krstajić i Goran Milošević sastojati u organizovanju  neformalnih sastanaka sa uglednim kolegama iz celog sveta. Tako je unapređena saradnja sa prof. dr Dejvidom Hoksvortom (Velika Britanija), dr Endijem Tejlorom (Velika Britanija), prof. dr En Pringl (SAD), dr Ivonom Kautmanovom (Slovačka), dr Janom Holecom (Češka), dr Zdenkom Tkalčecom (Hrvatska) i dr Arminom Mešićem (Hrvatska). Između ostalih napravljeni su kontakti sa prof. dr Lin Bodi predsednicom Britanskog mikološkog društva, dr Pedrom Krausom (Južnoafrička Republika) odlazećim predsednikom Međunarodne mikološke asocijacije, prof. dr Tomasom Kujperom (Holandija), dr Andersom Dalbergom (Švedska), dr Elen Larson (Švedska) i prof. dr Liuom Peiguiem (Kina).

Razgovor sa prof. Hoksvortom
Prof. dr Dejvid Hoksvort (Velika Britanija) u razgovoru sa prof. Branislavom Uzelcem i Damjanom Krstajićem.

Prezentacija projekta Gljive Srbije i zapadnog Balkana je održana u sredu 4. avgusta i to je bio  veoma naporan, ali sa druge strane i veoma uspešan dan za predstavnike Asocijacije. Primerke knjige poručili su Institut za poljoprivredu i šumarstvo Univerziteta u Cukubi (Japan), Švedski centar za informacije o vrstama gljiva iz Upsale, Univerzitet u Gotenborgu (Švedska),  Prirodnjački muzej iz Brna (Češka).

Takođe, veliko interesovanje izazvale su vrste koje su determinisane i pronađene u poslednjih godinu dana. Među više od stotinu njih našle su se i neke veoma retke: Russula pseudoaffinis, Alpova diplophleus, Genea verrucosa, Plectania melastoma, Helvella pityophila, Galeropsis lateritia, Pholiota pinicola...

Prof. Tomas Kujper
Prof. dr Tomas Kujper sa Univerziteta u Vageningenu (Holandija) u društvu sa Goranom Miloševićem, pažljivo je pregledao vrste koje su determinisane nakon što je knjiga izašla iz štampe. 

U četvrtak 5. avgusta članovi Asocijacije su učestvovali na sastanku komisije za pitanja nomenklature gde su zastupali stav jedno ime za jednu gljivu, a  poslednjeg dana su na poziv  predsednika Evropske mikološke asocijacije, dr Dejvida Mintera, prisustvovali Osnivačkoj skupštini Međunarodne asocijacije za očuvanje gljiva. Stav većine osnivača je bio da je ovakva organizacija neophodna i određena je komisija koja će raditi na usaglašavanju statuta.

Tokom kongresa interesovanje za enciklopediju je prevazišlo granice Evrope tako da se sada primerci knjige nalaze u Japanu i Kini. Tome je najviše doprinela činjenica da su poster i knjiga sve vreme kongresa bili izloženi na štandu fondacije New Phytologist.

Na kraju kad govorimo o rezultatima učešća Asocijacije gljivara na svetskom mikološkom kongresu treba istaći da je na početnoj stranici sajta Međunarodne mikološke asocijacije postavljen link na stranicu o knjizi na engleskom jeziku.

prof. Liu Pengui
Profesor mikologije Liu Peigui sa Instituta za botaniku iz Kunminga (Kina).