Asocijacija gljivara na 16. kongresu evropskih mikologa

Odlična organizacija i  nenametljiva gostoljubivost za koje su zaslužni predsednik organizacionog odbora dr Stefanos Dijamandis i njegov tim, obeležile su XVI susret mikooga iz cele Evrope. Činjenica da su se među 230 učesnika iz 37 zemalja našli stručnjaci i sa ostala četiri naseljena kontinenta predstavlja poseban kvalitet ovog skupa.

                                        

 
Prvi susret sa dr Stefanosom Dijamandisom je bio kao sa starim prijateljem.


Damjan Krstajić i Goran Milošević su imali veoma posećenu prezentaciju postera o rezultatima projekta Gljive Srbije i zapadnog Balkana. Međutim, još veće interesovanje izazvalo je predavanje Branislava Uzelca koji je govorio o problemima prilikom određivanja da li je neka vrsta retka, kao i o posledicama tzv crvenih lista.

                                        


    
"Naš slavni balkanski mikolog" - su reči kojima je dr Dijamandis najavio prof. Uzelca i njegovo predavanje.


Tokom kongresa smo imali sastanak sa dr Dejvidom Minterom, predsednikom Evropske mikološke asocijacije. Oduševljen enciklopedijom Gljive Srbije i zapadnog Balkana, dr Minter nam je otkrio da je Srbija na prvom mestu u svetu po zastupljenosti izveštaja o gljivama u odnosu na izveštaje o životinjama i biljkama kada je u pitanju zaštita biodiverziteta.

                               

 
Damjan Krstajić i Branislav Uzelac u razgovoru sa dr Dejvidom Minterom, predsednikom Evropske mikološke asocijacije.