Izložbe

Svake godine polovinom oktobra organizujemo veliku izložbu gljiva Srbije u Domu sindikata u Beogradu. Posetioci su do sada imali prilike da vide:
-preko 1200 vrsta samoniklih gljiva,
-desetak gajenih vrsta,
-desetak vrsta sa medicinskim učinkom,
-proizvode od gljiva.

       

Organizovali smo izložbe i u drugim mestima:
u Banjaluci (2000. i 2001.), u Bijeljini (2000.), na Mitrovcu na Tari (2003.), u Obrenovcu (2003., 2004., 2005., 2006., 2007).

10. Izložba gljiva u Beogradu

Polovinom marta 2010. godine kada je završen zimski ciklus predavanja doneta je odluka da ovogodišnja izložba bude posvećena obeležavanju našeg jubileja i pripreme za 10. Beogradsku izložbu gljiva su počele. Krajem avgusta nam je potvrđen dolazak uglednih gostiju iz Škotske, prof. regius dr Iana Aleksandra (Ian Alexander) i dr Endija Tejlora (Andy Taylor), što je ovoj manifestaciji dalo novi kvalitet, a radu Asocijacije je odato veliko priznanje.


Dr Endi Tejlor i prof. regius dr Ian Aleksandar.

Posao oko determinacije vrsta je završen dosta brzo, što zbog uigranosti i timskog rada, a najviše zbog činjenice da smo ovog puta imali  na raspolaganju i ogromno znanje dr Endija Tejlora, stručnjaka za mikorizne vrste. Kako je izgledala postavka neposredno pred otvaranje možete pogledati na sledećim snimcima:

Na izložbi je predstavljeno oko 300 vrsta iz prirode, a posetioci su po prvi put mogli da  vide nekoliko stotina fotografija gljiva koje su se smenjivale na velikom ekranu projekcionog sistema. Takođe, na panoima i stubovima su bile izložene i fotografije vrsta determinisanih u poslednjih godinu dana, a tradicionalno su se na izložbi našli razni proizvodi od gljiva kao i literatura za gljivare i ljubitelje prirode.

U subotu, 9. oktobra, u 11 časova otvorena je 10. Beogradska izložba gljiva i tom prilikom prisutnima su se obratili: Aleksandar Antić, predsednik Sklupštine grada Beograda, Goran Trivan, gradski sekretar za zaštitu životne sredine, prof. regius dr Ian Aleksandar, predsednik Fondacije Nju fitolodžist (New Phytologist) i prof. Branislav Uzelac, predsednik Asocijacije gljivara.


11. Izložba gljiva u Beogradu

11. Beogradska izložba gljiva je održana 15. i 16. oktobra 2011. godine u holu Doma sindikata, a tema izložbe je bila uloga gljiva u prirodi. Ovogodišnju manifestaciju je kao gošća svojom stručnošću i znanjem obogatila dr Ivona Kautmanova, mikolog Prirodnjačkog muzeja u Bratislavi i sekretarka Evropske mikološke asocijacije.